Werkwijze

Werkwijze

In de afgelopen jaren werk ik veel samen met cliënten die (tijdelijk) hinder ervaren. Ik heb ervaring met verschillende soorten therapie, waaronder cognitieve gedragstherapie, mindfulness based cognitieve therapie en EMDR. Ik bied behandeling vanuit de Generalistische Basis GGZ (GB GGZ).

Werkwijze 

Aanmelding

U kunt zich bij voorkeur aanmelden via het contactformulier op deze website. U wordt dan zo spoedig mogelijk gebeld. Tijdens een kort telefonische intakegesprek worden verdere afspraken gemaakt.

Wachtlijst

Op dit moment (01-02-2024) is de wachttijd  8 weken.

Intake

In het eerste gesprek worden uw klachten en problemen doorgenomen. Daarnaast is de intake ervoor om wederzijds kennis te maken. Immers, voor een succesvolle therapie is het belangrijk dat het klikt tussen u en de therapeut. Aan het eind van de intake (1 tot 3 gesprekken) wordt u een behandelvoorstel gedaan. Behandeldoelen worden bij voorkeur concreet en toetsbaar gemaakt, zodat tussendoor en op het eind gemeten kan worden in hoeverre de behandeling een positief effect heeft gehad.
Wanneer wordt ingeschat dat uw klachten of problemen niet met kortdurende hulp kunnen worden aangepakt, wordt met u bekeken waar en hoe u wel goed geholpen kunt worden.

Behandeling

Tijdens de behandelgesprekken wordt voornamelijk gewerkt vanuit cognitieve gedragstherapie. Waar nodig en/of wenselijk kan dit worden aangevuld met MBCT en/of EMDR.

Psycho educatie

Acceptatie van een situatie start met het begrijpen wat er speelt. Door concrete uitleg over uw klacht, in gewone taal, kunnen we samen een keuze maken in wat voor u belangrijk is, op dit moment. Dit maakt meteen de weg vrij om in oplossingen te denken. Oplossingen die bij u passen en die energie en kracht geven om aan de slag te kunnen gaan naar een stukje herstel.


Cognitieve gedragstherapie 
(CGT)

Naast bewustwording van de invloed van uw klacht en de manier waarmee u ermee omgaat, kunnen we ook praten over andere manieren van omgaan met de klacht. Hier kunt u vervolgens ook mee gaan oefenen. Er zal ook stilgestaan worden bij de gedachten die u heeft over uw klacht en we  zullen deze samen gaan onderzoeken.

Meer informatie over CGT is te vinden op de website:

https://www.cognitievegedragstherapie.nl/home

Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT)

Hier wordt mediteren gecombineerd met cognitieve gedragstherapie. U leert om een meer accepterende houding aan te nemen over uw gedachten en (lichamelijke) gevoelens. U leert bewust stil te staan bij uw ervaring van het 'hier en nu' en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om op een andere  manier met uw klacht om te gaan. U wordt zoveel mogelijk gestimuleerd om het geleerde in uw dagelijkse leven toe te passen. .

EMDR (Eye Movement Decensitisation and Reprocessing)  

Dit is een behandeling voor iedereen die een nare, traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt en last blijft houden van de emotionele gevolgen van deze gebeurtenis.

Op de website van de vereniging voor EMDR vind je meer informatie en folders


Ter ondersteuning of in aanvulling op een behandeling kan gebruik gemaakt worden van een e-health programma. Zo kunnen zelfhulpmodules als 'zelfbeeld', cognitieve gedragstherapie e.d. worden ingezet tijdens de behandeling, zodat u hier thuis in uw eigen tempo mee aan de slag kunt gaan. Tijdens de afspraken wordt besproken wat dit oplevert en waar eventuele vragen/uitdagingen liggen zodat hier verder op in kan worden gegaan.

Binnen psychologiepraktijk leven vanuit eigen kracht wordt hierbij gebruik gemaakt van Embloom.
www.embloom.nl


Meeste behandelingen vinden fysiek en op afspraak in de praktijk plaats, maar kunnen ook online en/of al wandelend plaatsvinden. 
Een combinatie is ook mogelijk. Dit zal in overleg met u worden afgestemd.

Meestal zijn 5 tot 12 gesprekken voldoende om weer op eigen kracht verder te gaan. Het aantal gesprekken is uiteraard afhankelijk van de ernst van de klacht en de snelheid waarmee iemand informatie eigen weet te maken en hiermee zelf verdere sturing kan geven in zijn of haar leven.
Een gesprek duurt ongeveer drie kwartier. De frequentie van de gesprekken hangt af van de problematiek, het behandeladvies en uw persoonlijke voorkeur. 


Dossier

Nieuwe alinea

Vertrouwelijk

Gesprekken met een psycholoog zijn vertrouwelijk.

Een GZ-psycholoog is gebonden aan de regels van geheimhouding zoals omschreven staat in de Beroepscode voor psychologen van het NIP (zie www.psynip.nl). In de beroepscode staan regels omtrent het verstrekken van gegevens aan derden, klachtenprocedures en dossiervorming.

Verslaglegging

Aan een goede samenwerking wordt door mij veel waarde gehecht. Ook met de huisarts of andere betrokken behandelaren. Wanneer u hiervoor toestemming geeft, krijgt de huisarts een verslag bij aanvang en bij beëindiging van de behandeling. Daarnaast kan er, indien nodig/wenselijk, overleg zijn met de huisarts of andere betrokken behandelaren. Hierover zal vooraf toestemming gevraagd worden aan u. Indien u bovenstaande niet op prijs stelt, dan kunt u dit aangeven. alinea

Klachtenregeling

In samenwerking tussen mensen kunnen misverstanden ontstaan. Mocht u het met bepaalde zaken niet eens zijn of bent u niet tevreden, dan zou ik het heel erg op prijs stellen als u dat kenbaar maakt. Hiermee ontstaat namelijk de kans om samen een oplossing te vinden. Mochten we in een gesprek toch niet voldoende tot een oplossing kunnen komen, dan heeft u als cliënt het recht om een klacht in te dienen. Hiervoor kunt u gebruik maken van de volgende opties:

  • klachtenregeling van de LVVP (Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten). Zie http://www.lvvp.info/over-de-lvvp/lidmaatschap/klachtenregeling-voor-cliënten voor meer informatie of bel met de LLVP-klachtenfunctionaris.
  • klachtenregeling van het College van Toezicht van het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen) . Zie www.psynip.nl voor meer informatie of bel (020) 410 62 22.
  • op grond van de wet BIG kunt u ook een klacht indienen bij het Centraal Tuchtcollege voor de gezondheidszorg, zie LVVP.

Praat met mij

De eerste stap is contact.  Door op de knop te drukken 'Neem contact op'  komt u bij een contactformulier.  Wanneer u daar de gevraagde gegevens invult en verzendt, neem ik contact met u op.
Neem contact op
Share by: