Tarieven & vergoedingen
Wanneer sprake is van klachten passend bij psychische stoornissen, kunt u behandeld worden in de generalistische basis-ggz (GB-GGZ). U heeft hiervoor een verwijzing nodig van bijvoorbeeld huisarts, POH-GGZ, medisch specialist of bedrijfsarts.
In de GB-GGZ wordt gewerkt vanuit het zorgprestatiemodel.
Let op! GB-GGZ zorg valt onder de basisverzekering, maar wordt eerst verrekend met uw eigen risico. In 2023 geldt in de zorgverzekering een wettelijk verplicht eigen risico voor verzekerden van 18 jaar en ouder, van € 385,-.
Zowel de direct tijd (gesprekken) als de indirecte tijd (bijv. verslaglegging, brief naar huisarts, overleg) die voor uw zorg nodig is, wordt in het traject geregistreerd. De psycholoog zal eerst een intake met u doen. Daarna wordt een behandelplan opgesteld op basis waarvan het zorgtraject kan worden bepaald.
Niet vergoede zorg
Sommige 'lichtere' klachten, zoals aanpassingsstoornissen, werk- en relatieproblemen zijn uitgesloten van verzekerde Generalistische Basis zorg. U kunt daarvoor (afhankelijk van de zwaarte) wel in behandeling komen, maar dan zult u dat zelf moeten betalen (zie tarieven onvergoede zorg). In een enkel geval vergoedt de aanvullende zorgverzekering.
Als de psycholoog dit op basis van uw klachten tijdens de (vergoede) intake constateert, kan ook een terugverwijzing naar de huisarts plaatsvinden. Mogelijk is dan de hulp die de huisarts met de POH-GGZ kan bieden voldoende.
Voor de niet vergoede zorg (OVP) of wanneer u zelf wilt betalen, geldt een uurtarief van € 152,50. Bij niet vergoede zorg krijgt u vanzelfsprekend niet te maken met het verplicht eigen risico van de zorgverzekering.
U hebt een verwijzing van uw huisarts nodig voor Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ), waarbij geldt dat:
Uw huisarts kan de verwijzing via zorgdomein maken zodat deze direct naar de praktijk doorgemaild kan worden.
Klachten of problemen die zijn uitgesloten van vergoeding betreffen: relatieproblemen, werkgerelateerde problemen, aanpassingsstoornissen en leerproblemen. Het blijft natuurlijk mogelijk om voor deze klachten begeleiding te krijgen, maar dan betaalt u de gesprekken zelf.
Wanneer uw problematiek wel in aanmerking komt voor vergoeding, krijgt u gesprekken vergoed vanuit het basispakket.
Psychologieplek heeft voor 2023 contracten afgesloten met de volgende zorgverzekeraars;
- VGZ (Univé, Zekur, VGZ, IZZ, Bewuzt, MVJP, Zorgzaam Verzkerd, IZA, UMC)
- Menzis (Anderzorg, HEMA)
- ONVZ (VvAA, PNO, Jaah)
- Zilveren Kruis (Interpolis, FBTO, De Friesland, Achmea mits aanvullend verzekerd)
- OWM Zorgverzekering Zorg & Zekerheid (AZVZ)
- DSW (Intwente, Stad Holland)
- ENO (Salland, HollandZorg, ZorgDirect)
- ASR (Ditzo, Amersfoortse)
- Caresq
De declaratie verloopt via het zorgprestatiemodel rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar voor zover het gecontracteerde zorg betreft.
Met CZ is geen contract afgesloten.
U kunt zich toch aanmelden voor zorg. Er is dan sprake van niet-gecontracteerde zorg. Hierbij is het afhankelijk van uw zorgverzekeringspolis, welk percentage van het behandeltarief u vergoed zult krijgen. CZ hanteert hierbij eigen bedragen, afgeleid van in Nederland vastgestelde NZa-tarieven (Nza = Nederlandse Zorgautoriteit).
U krijgt dan elke maand zelf de factuur die u tijdig aan psychologieplek dient te voldoen. Ook bij niet-gecontracteerde zorg heeft u recht op (gedeeltelijke) vergoeding . U dient de factuur dan wel zelf bij uw zorgverzekering te declareren.
Voor verdere informatie over ongecontracteerde zorg zie www.contractvrijepsycholoog.nl
De kosten voor consulten die hier buiten vallen, zie onvergoede tarieven, worden maandelijks en rechtstreeks aan u gedeclareerd.
Wanneer u om welke reden dan ook verhinderd bent kunt u het beste zo snel mogelijk contact opnemen (via mail; info@psychologieplek.nl of eventueel telefonisch).
Bij afzeggen van een afspraak geldt namelijk:
Deze kosten kunnen niet bij de zorgverzekeraar gedeclareerd worden en dienen door u zelf betaald te worden.
Op woensdag en vrijdag is de praktijk, tijdens kantoortijden, bereikbaar voor spoed op telefoonnummer 06-57605727. In de regel wordt daarna contact opgenomen met de huisarts om af te stemmen wat op dat moment het beste is om te doen.
Bij geen gehoor met de praktijk, kunnen cliënten tijdens werkdagen, ook direct zelf contact opnemen met hun eigen huisarts.
Cliënten kunnen gedurende avond/nacht/weekend/crises terecht bij hun eigen huisarts, diens vervanger of de huisartsenpost. De arts bepaalt, in overleg met de cliënt, wat wenselijk is en welke hulp op dat moment nodig is en regelt dit vervolgens.
Alle rechten voorbehouden | psychologieplek